Demitrov synovec: \"Najradšej by som Paľovi blahoželal k narodeninám\"

30.11.2011 Trenčín

Trenčín 29. novembra (TASR) - Exhibičným zápasom plným gólov si hokejisti Dukly Trenčín a slovenskej reprezentácie uctili pamiatku tragicky zosnulého Pavla Demitru. Trenčiansky ľad v utorok ovládli zverenci Vladimíra Vůjtka, ktorí zdolali \"vojakov\" 11:4, skutočným víťazom však bol vzdaný hold ikone slovenského hokeja. Bývalý kapitán národného výberu by práve v utorok oslávil 37. narodeniny.

Dukla Trenčín - SR 4:11 (0:4, 3:3, 1:4)

Góly: 26. Sojčík (Filo, Radulay), 28. Mikula (Trefný, Filo), 31. Tybor (Melichárek, Sojčík), 53. Lelkeš (Mikula, Habšuda) - 12. Pálffy, 15. Šatan (Hudáček, Vandas), 17. Novák (Pálffy, Školiak), 19. Hruška (Šatan), 30. Lušňák (Pálffy), 33. Bakoš (Brejčák), 35. Bakoš (Mucha, Dravecký), 49. Pálffy, 56. Šatan (Švarný), 59. Novák (Haščák), 60. Hudáček (Hruška). Rozhodovali: Lokšík - Nosek, Novák, vylúčení: 0:1, presilovky: 0:0, oslabenia: 0:0, striedanie: od 41. min Šimboch za Konráda (SR), 3828 divákov.

Zostavy:

Dukla Trenčín: Kováč - Štindl, Gabriš, Chovan, Trefný, Habšuda, Bednár - Mikula, Šťastný, Melichárek - Tybor, Sojčík, Lelkeš - Radulay, Kopecký, Filo - Jakúbek

SR: Konrád (od 41. Šimboch) - Novák, Tabaček, Mucha, Ďaloga, Hruška, Švarný, Brejčák, Jankovič - Pálffy, Školiak, Lušňák - Miklík, Jánoš, Haščák - Vandas, Šatan, Hudáček - Dravecký, Kukumberg, Bakoš

Úvodnému vhadzovaniu predchádzal okrem tradičnej hymny videozostrih Demitrových pamätných momentov, sprevádzaný diváckym skandovaním hráčovho mena. V drese Slovenska sa predstavili extraligisti, ktorí reprezentovali na nedávnom Nemeckom pohári, doplnení hráčmi, majúcimi k Demitrovi blízky vzťah. Oba tímy nastúpili v dresoch s číslom 38 na prednej strane, ktoré bude navždy späté s Demitrom. Po úvodnej tretine, ozdobenej okulahodiacimi gólmi v podaní Žigmunda Pálffyho a Miroslava Šatana, pokrstili ľadom knižnú publikáciu, mapujúcu Demitrov život a kariéru.

Hoci sa pôvodne zdalo, že hlavný rozhodca Novák bude len do počtu, v 32. minúte nariadil trestné strieľanie v prospech Dukly. K jeho realizácii sa podujal kapitán Martin Jakúbek, Demitrov synovec však gólmana Branislava Konráda neprekonal. Celkovo 12 samostatných nájazdov, po šesť na každej strane, videli diváci v prestávke pred záverečnou tretinou. Polovicu nájazdov hráči imitovali pamätný Demitrov nájazd do siete ruského gólmana Iľju Bryzgalova na ZOH vo Vancouvri. Symboliku zápasu zavŕšil hlásateľ úmyselne nepresným údajom o počte divákov - 3838. Z exhibičného duelu na Demitrovu počesť sa zrejme stane tradícia, za čo sa vyslovili predseda predstavenstva HK Dukla Trenčín Jozef Mitocha spoločne s prezidentom Slovenského zväzu ľadového hokeja Igorom Nemečkom.

Hlasy:

Žigmund Pálffy, útočník SR: \"Paľo bol výborný hráč a skvelý človek. Vždy s ním bola zábava a preto je stále ťažké uveriť tomu, čo sa stalo. Žiaľ, taký je život. Nespomenul som si naňho len pri tejto príležitosti, myslím naň vždy, keď vykorčuľujem na ľad, nezáleží na dni. Knihu o Paľovi si zoženiem čo najskôr.\"

Miroslav Šatan, útočník SR: \"Zápas bol pre fanúšikov aj nás hráčov peknou spomienkou na Paľa. Dúfam, že sa to podarí zorganizovať aj na budúci rok. V pamäti mi zostane jeho charakteristický smiech v kabíne. Spája nás veľa paralel a spomienok. Naša vzájomná hokejová rivalita sa datuje ešte k mládežníckym časom. Do veľkého hokeja sme vstúpili spolu v Dukle ako 17-roční fagani a aj naše kariéry sa uberali veľmi podobným smerom. Najprv nižšia zámorská súťaž, potom dlhé roky NHL, neskôr Rusko.\"

Branislav Jánoš, útočník SR: \"Paľo zostane v srdci navždy. Mali sme k sebe veľmi blízko a to sa nedá za tri mesiace vymazať. Akcia to bola pekná, hoci na niektorých fórach sa objavila kritika, že je to príliš skoro. Ja si však myslím, že on si to zaslúži a mala by sa z toho stať tradícia\"

Martin Jakúbek, útočník Dukly: \"Páčila sa mi spomienka formou takejto exhibície. Bol to dobrý pocit hrať s číslom 38, snažil som sa hrať čo najlepšie, lebo to bol veľký hráč a človek. S Paľom sme rozoberali väčšinou to, v čom sa mám zlepšiť. Radil mi, ako urobiť dobrý blafák a aby som zmohutnel. Najradšej by som mu teraz blahoželal k narodeninám. Škoda, že tu nie je.\"
 

Vyberte región